Elk jaar nieuwe wetgeving en ingewikkelde contracten. Het runnen van een uitzendbureau brengt veel juridische uitdagingen met zich mee. Hendarin Mouselli is een expert op het gebied van flexrecht. In de negende aflevering van de podcast ‘Grensverleggend in Flex’, belicht Hendarin de impact en reikwijdte van de aankomende WttA.
Hendarin Mouselli is advocaat bij en medeoprichter van VRF Advocaten, een advocatenbureau dat gespecialiseerd is in arbeidsrecht voor de flexbranche. Flexrecht wijkt af van reguliere arbeidsregels. Vanuit deze specialisatie helpen Hendarin en haar collega’s de wet- en regelgeving rondom inhuur van tijdelijke arbeid eenvoudig en toepasbaar te maken voor hun cliënten in de flexmarkt.
Goed voorbereid op nieuwe wetgeving
Een advocatenbureau gericht op flexondernemers is nodig gezien de complexiteit en dynamiek van flexrecht. “Ieder jaar is er wel een nieuwe wet”, zegt Hendarin. Als ondernemer moet je volgens haar voorbereid zijn op veranderingen. De basis van een goede voorbereiding begint bij goed doordachte contracten. “Vooral in de flexmarkt, waar wet- en regelgeving voortdurend verandert, is het belangrijk dat contracten altijd up-to-date zijn. Soms zie ik contracten van één blaadje die incompleet zijn, dat is niet goed genoeg.”
Wet tegen misstanden in de uitzendbranche
Een grote verandering die eraan komt, is de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WttA). Alle bedrijven die uitzendkrachten ter beschikking stellen, moeten dan eerst goedgekeurd worden voordat ze hun diensten mogen aanbieden. Deze maatregelen moeten misstanden rondom arbeidsmigranten, die veelal werken in de uitzendbranche, voorkomen. “De WttA heeft grote gevolgen voor de flexmarkt. Want niet alleen de bedrijven die arbeidsmigranten in dienst hebben, vallen onder deze wet. Ieder bedrijf dat uitzendkrachten ter beschikking stelt, wordt hiermee geconfronteerd”, legt Hendarin uit.
Ze wijst op de potentiële impact: “De wet leidt tot verhoogde regeldruk die ondernemers volgens schattingen minimaal 143 miljoen euro gaat kosten. Ik vraag me af hoe goed het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) die impact doorziet. Nog in 1998 is het vergunningsstelsel voor de uitzendbranche afgeschaft vanwege beperking van de markt en kosten voor handhaving. Het lijkt alsof we nu in dezelfde valkuil stappen.” Hendarin plaatst dus haar vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van de WttA: “Hoe ga je handhaven met slechts 90 extra fte bij SZW? De handhaving lijkt ontoereikend gezien de reikwijdte van het toelatingsstelsel. Het gaat niet alleen om toelatingen, maar ook om ontheffingen.”
Oog voor goed werkgeverschap
Bovendien is de WttA vooral een antwoord op het slechte imago van de sector. Hendarin: “Ik kom weinig positieve berichten tegen over de flexmarkt. Wat zie ik wel? De arbeidsmigrant die wordt uitgebuit, die slecht gehuisvest is. Maar na zoveel jaar ervaring in deze sector weet ik dat dit beeld niet klopt. Waarom laat de flexbranche niet ook haar positieve gezicht zien? Die mooie verhalen zijn er zeker.”
Volgens Hendarin biedt het merendeel van de flexbedrijven gewoon goed werkgeverschap: “Zo ken ik een bedrijf dat succesvol een baan voor een persoon met dyslexie regelde, die verder nergens aan de bak kwam. Of flexbedrijven die boodschappenpakketten regelen voor medewerkers die met nagenoeg niets arriveren in Nederland. Ik gun de sector dat ook die verhalen verteld worden.”
Kansen voor ondernemers in de flexbranche
Naast de vele uitdagingen waar flexondernemers voor staan, liggen er gelukkig dus ook genoeg kansen. Voor flexbedrijven die deze kansen willen grijpen heeft Hendarin een tip: “Treed uit je comfortzone. Kijk bijvoorbeeld wat je kan leren van andere sectoren. Zo hebben wij bij VRF Advocaten ons eigen tijdschrift ‘Claire Magazine’ gelanceerd. Een tijdschrift voor én over de flexbranche. Dit idee was nooit bij me opgekomen als ik te veel binnen mijn eigen comfortzone was gebleven. Niet veel advocatenkantoren brengen immers hun eigen tijdschrift uit. Dit is echt iets dat ik heb geleerd door te kijken naar andere branches.”
“Ons magazine is een succesvol experiment en dat is waar ondernemen uiteindelijk om draait: experimenteren.” De flexbranche kent vele uitdagingen zoals de komende WttA en contracten die hier op moeten worden aangepast. Hendarin: “Zodra je stopt met experimenteren, met name in de flexbranche met haar uitdagingen, is het tijd om te stoppen.”
Dit blog is een samenvatting van de podcastaflevering over ‘Minder flex, hoe ziet jouw toekomst eruit?’ Hendarin besprak natuurlijk nog veel meer met Dréann en Egbert in de podcast Grensverleggend in Flex. Ben je benieuwd? Luister dan naar deze en andere afleveringen van Grensverleggend in Flex en ontdek hoe experts zoals Hendarin Mouselli de branche vormgeven.