Skip to main content

Jouw uitzendorganisatie groeit! Iets om trots op te zijn. Maar tegelijkertijd merk je ook dat je grip begint te verliezen. Het loopt allemaal niet meer zo soepel als voorheen. Dat betekent maar één ding: het is tijd voor de volgende stap. In dit blog zet algemeen directeur Egbert zes signalen op een rijtje die aangeven dat jouw uitzendorganisatie toe is aan de volgende fase.

In het begin kon je alles zelf onthouden. Met behulp van Excel hield je prima overzicht over jouw uitzendkrachten. Maar naarmate je uitzendorganisatie groeit, merk je dat je tegen grenzen aanloopt. Grenzen van je eigen kunnen. En grenzen van je systemen. Klanten en uitzendkrachten hebben vragen, wensen en eisen waar je niet meer zo makkelijk op kan reageren. De druk op je medewerkers neemt daardoor toe. Meer mensen aannemen, lijkt ook niet helemaal te werken. Als je heel eerlijk bent, begint het allemaal een beetje te schuren. En dat werkt allesbehalve prettig. 

Zo herken je dat jouw uitzendorganisatie toe is aan de volgende stap

Wees gerust: jouw uitzendorganisatie is absoluut niet de enige die dit doormaakt. Ik zie het regelmatig gebeuren bij flexbedrijven van rond de 200 tot 300 uitzendkrachten. Ondanks dat het niet zo voelt, is het goed nieuws. Het betekent dat jouw flexbedrijf groeit. En dat jouw uitzendorganisatie toe is een volgende fase. Maar als je er middenin zit, is dat soms lastig te herkennen. De volgende signalen helpen je daarbij: 

  1. Steeds meer foutjes 
    De bezetting van je huisvesting klopt steeds vaker niet. Of het gebeurt vaker dat je minder uitzendkrachten vervoert in een auto waar makkelijk meer mensen in passen. Beetje bij beetje sluipen er steeds meer van dit soort fouten in je dagelijkse operatie.   
  2. Hogere kosten en meer onvrede
    Foutjes in je dagelijkse operatie hebben dure gevolgen. Is de bezettingsgraad van je huisvesting bijvoorbeeld niet op orde? Dan heb je leegstand en dat kost geld. Fouten kunnen er bijvoorbeeld ook toe leiden dat je uitzendkrachten niet hun beloofde werkuren kunt geven. En dan wordt het steeds moeilijker om jouw uitzendkrachten tevreden te houden. 
  3.  Moeilijk voldoen aan wetgeving
    Iedere uitzendorganisatie moet voldoen aan wet- en regelgeving. Van de AVG tot de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Hoe meer uitzendkrachten je hebt, hoe ingewikkelder dat wordt. Denk alleen al aan het veilig en gestructureerd verwerken van persoonlijke gegevens. Die uitpuilende Excel-lijst waar iedereen op je kantoor in kan werken, is dan niet toereikend meer. 
  4.  Meer ziekteverzuim
    Een hoge werkdruk, meer ontevreden uitzendkrachten en een continu gevoel van minder grip op zaken: dat gaat jouw medewerkers niet in de koude kleren zitten. Je merkt daarom dat je medewerkers zich vaker ziek melden. Of zelfs een burn-out krijgen. Een duidelijk signaal dat vraagt om directe aandacht.  
  5. Te veel focus op de operatie
    Ben je zelf iedere dag nog volop bezig de boel draaiende te houden? En niet zozeer met het verbeteren van je bedrijfsvoering? In het begin van je flexbedrijf was deze verdeling uiteraard logisch, maar nu ben je op een kantelpunt beland waarop je het liefst de focus verlegt naar het verbeteren van je bedrijf.
  6. Je bereikt je eigen grens
    Waar het ondernemen je enkele jaren geleden nog energie gaf, kost het je dat nu vooral. Je uitzendorganisatie loopt niet soepel en dat zorgt voor mentale druk. Veel meer dan aangenaam is. Een niet te missen signaal dat er dingen moeten veranderen.

Op naar de volgende fase van jouw flexbedrijf

De zes signalen maken het kraakhelder: jouw uitzendorganisatie groeit harder dan jij en je medewerkers kunnen bijhouden. Dat vraagt om verandering. Om meer operationele professionaliteit. Zeker als je wil blijven groeien. Dus wat kun je nu het beste doen? Deze stappen kun je morgen al zetten om de volgende fase van je uitzendorganisatie in te luiden. 

  • Breng je eigen situatie in kaart. Je weet waarschijnlijk precies waar de knelpunten zitten. Maak dit inzichtelijk en probeer te bepalen wat het je zou besparen als deze zaken wél goed gaan. Op die manier krijg je helder wat verandering je gaat opleveren. Het kan ook helpen om je bedrijf uit te tekenen: de operatie en de administratie. Teken vervolgens de lijntjes die op dit moment nodig zijn tussen de operatie en administratie. Hoe meer communicatie er nodig is, hoe meer kans op fouten. Zo krijg je een goed beeld van welke processen je aan moet pakken. 
  • Ga in gesprek met je medewerkers. Waar lopen jouw medewerkers tegenaan? En waar hebben ze behoefte aan? De informatie die je hiermee ophaalt, verscherpt het beeld van je huidige uitzendorganisatie. Dit helpt je ook om prioriteiten te bepalen, omdat je zo ontdekt waar jouw medewerkers het meest mee geholpen zijn. 
  • Zoek software die bij jouw organisatie past. Jouw uitzendorganisatie is nu gebaat bij overzicht, grip en standaardisatie van processen. Daar kan de juiste software je bij helpen. Daarmee kun je onder andere informatie netjes vastleggen, eenvoudiger communiceren met klanten en uitzendkrachten én al je uitzendprocessen stroomlijnen. 
  • Schakel hulp in. Je bent niet de eerste uitzendorganisatie die zich in deze situatie bevindt. Ook niet het eerste bedrijf. Ga daarom eens in gesprek met andere ondernemers tijdens studieclubs of netwerkbijeenkomsten. Spar met hen over oplossingen en leer hoe zij het maken van een volgende stap hebben aangepakt. Of zoek hulp van experts die vaker met dit bijltje hebben gehakt.  

Herken je de signalen? Kom in actie

Ondernemen is mooi. Maar het mag natuurlijk niet ten koste gaan van jezelf of je medewerkers. Dus herken je de signalen uit dit blog? Kom dan zo snel mogelijk in actie om weer grip te krijgen op de operatie en administratie van je uitzendorganisatie. Zodat jouw flexbedrijf weer lekker gaat stromen. Met tevreden klanten, uitzendkrachten én medewerkers als resultaat. Lees ook: 5 concrete manieren waarop software jouw uitzendorganisatie helpt met de volgende stap.  

Wil je sparren over hoe jouw uitzendorganisatie de volgende stap kan zetten? Bel naar 088-6906999 of stuur een mailtje naar egbert@ewingsict.nl. Ik denk graag met je mee!

Ben je benieuwd hoe andere uitzendorganisatie dit hebben aangevlogen? Lees dan eens wat klantverhalen, zoals die van Atik uitzendbureau 

Zorgeloos groeien – dat willen we allemaal. Maar elke groeifase brengt uitdagingen met zich mee. Herkenbaar? Je bent niet de enige.

Op 20 juni organiseren we een kleinschalige sparsessie voor ondernemers in de uitzendbranche. Een open gesprek over groei: waar loop je tegenaan, hoe los je het op, en wat kun je leren van anderen?

De inschrijving is nog niet geopend, maar wil je erbij zijn? Stuur een mail naar marketing@plan4flex.nl, dan zet ik je op de shortlist!