Skip to main content

Plan4Flex ontwikkelt software die bedoeld is om via een server op de pc of laptop te draaien. Daarnaast beschikken we over een prachtige app, die door veel uitzendkrachten en -bureaus dagelijks wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor registratie van gewerkte uren en het delen van de planning. Tot zover niets aan de hand. Echter, sinds mei 2019 mogen Amerikaanse bedrijven geen contact meer hebben met het Chinese merk Huawei. Het handelsverbod is een paar keer uitgesteld, maar dat lijkt niet heel lang meer houdbaar.

De nieuwste Huawei draait niet meer op Android

En dat levert problemen op. Uit de markt is het bericht gekomen dat het nieuwste Huawei-toestel beperkingen heeft. Huawei mag geen gebruik meer maken van de programmatuur van Google en Android, dus die zijn niet meer beschikbaar. Deze telefoons moeten dus een ander, eigen besturingssysteem gebruiken. Apps die draaien via het systeem van Apple ondervinden geen probleem, maar apps die gebruik maken het besturingssysteem van Android, hebben dus in combinatie met dit nieuwste model Huawei wél een probleem. Deze Huawei heeft geen Android en ondersteunt dus ook heel veel apps niet. Ook de app van Plan4Flex hoort daarbij, en we zijn absoluut niet uniek daarin. Sterker nog: de complete Playstore is niet meer toegankelijk. De app kan wel via een omweg gedownload worden, maar omdat veel functionaliteiten in de app leunen op standaarden in Android en Google, werken veel van deze functionaliteiten niet of niet goed.

Wat te doen?

Een flink deel van de Plan4Flex-appgebruikers heeft een Huawei telefoon. Dat geeft nu nog geen problemen, maar die kunnen komen als we een paar updates verder zijn en ook voor toestellen die al in gebruik zijn problemen kunnen ontstaan. Huawei heeft een alternatief voor Android neergezet, de Huawei App Gallery. Voor gebruikers van Huawei (en andere Chinese merken) zouden we onze app geschikt moeten maken voor dit systeem en voor opname in deze store. Het is een hoop werk om dat goed te doen, plus het geeft een extra platform waarop je werkt. Kortom: een hoop gedoe. Toch gaan we de uitbreiding gewoon aanbieden, dus er komt ook een versie van de Plan4Flex-app in de Huawei App Gallery.

Let op bij de aanschaf van nieuwe telefoons

Een advies wat wij kunnen geven, is om goed na te denken bij de aanschaf van een nieuwe telefoon. Voor de Plan4Flex-app geldt dat er op dit moment alleen versies zijn voor Android en IoS. Wellicht dat dit je keuze verandert.