Skip to main content

Voor uitzendbureaus met internationale medewerkers is huisvesten een kernonderdeel van hun dagelijkse operatie. En juist huisvesting vormt op dit moment een enorme uitdaging. De woningmarkt is krap en de bouw van nieuwe woningen loopt stroef. Daarnaast veranderen de wensen van arbeidsmigranten en spelen ook de meningen van bewoners in de omgeving mee. Anne van den Brand, mede-eigenaar van uitzendbureau BAM Works, deelt in de vierde aflevering van de podcast ‘Grensverleggend in flex’ een oplossing voor dit probleem.

BAM Works helpt bedrijven bij het vervullen van hun behoefte aan flexibele arbeidskrachten. Tegelijkertijd wil het familiebedrijf mensen uit het buitenland helpen aan een betere (financiële) toekomst. Elke dag werkt BAM Works daarom aan de beste combinatie tussen werkers en opdrachtgevers. Het vinden van huisvesting is daarbij een terugkerende puzzel.

Weinig plekken en veel regels voor huisvesting

Uitzenders en arbeidsmigranten stuiten op diverse problemen als het op huisvesting aankomt. “De krappe woningmarkt, strenge regelgeving en langdurige procedures van gemeenten maken het moeilijk om voldoende en passende huisvesting te vinden”, vertelt Anne. “Daar vraag ik in overleggen met gemeentes en in klankbordgroepen zo veel mogelijk aandacht voor.”

Anne ziet namelijk voldoende mogelijkheden: “Er zijn veel agrarische bedrijven in Nederland die puur voor hun hoogseizoen huisvesting hebben. Hun vergunning staat ook alleen in die periodes huisvesting toe. Buiten die periodes staan de woningen leeg. En dat terwijl bedrijven in dezelfde gemeente of in de directe omgeving ook huisvesting nodig hebben. Juist op de momenten dat die woningen leeg staan. Met een meer open mindset kun je daar ontzettend veel problemen mee afvangen.”

Veranderde wensen van arbeidsmigranten

Naast de uitdagingen vanuit huisvesting, veranderen de wensen van arbeidsmigranten ook. Ze willen meer privacy en betere voorzieningen. Het oude model van gedeelde woonruimtes voldoet niet meer aan hun behoeften. “Nu zitten arbeiders in een reguliere woning met gedeelde faciliteiten”, zegt Anne. “Iets simpels als een tv-zender kiezen, kan dan al een uitdaging zijn. Want op welke zender ga je de tv zetten? Pools, Bulgaars, Roemeens, Litouws? Er is veel meer behoefte aan een eigen ruimte waar je je eigen ding kan doen. Dat begrijp ik heel goed.”

Weerstand in de wijk

Het ‘niet in mijn achtertuin’-syndroom (NIMBY) gooit ook roet in het eten. “De gemiddelde Nederlander vindt het erg belangrijk dat er bepaalde sociale voorzieningen zijn voor iedereen die een huis zoekt, maar niet in zijn ‘achtertuin’”, legt Anne uit. “Terwijl ze wel verwachten dat ze de volgende dag hun pakketje in huis hebben. Alles wat nodig is om dat voor elkaar te krijgen, zoals huisvesting voor de arbeidsmigranten die daarvoor zorgen, zien ze niet onder ogen.”

Een belangrijk aspect van succesvolle huisvesting is daarom de relatie met de lokale gemeenschap. BAM Works richt zich op transparantie en open communicatie. “We huren in het weekend bijvoorbeeld een extern bedrijf in dat toezicht houdt”, vertelt ze. “Zo voorkomen we overlast en verbeteren we de leefomgeving voor zowel arbeidsmigranten als lokale bewoners.”

De oplossing van BAM Works: Flexhuisje

BAM Works gaat echter nog verder en introduceert Flexhuisje als oplossing voor deze uitdagingen. Flexhuisje is een platform waarop uitzendorganisaties huisvesting kunnen uitwisselen. Anne: “Uitzendbureaus kunnen hiermee buiten hun piekseizoen woonruimtes aanbieden aan andere bureaus die op dat moment juist een piek ervaren. Zo kunnen uitzenders voor agrarische bedrijven met een hoogseizoen in de zomer, huizen uitwisselen met uitzenders voor distributiecentra die in de winter extra druk zijn door online bestellingen.”

Flexhuisje vermindert leegstand en zet bestaande huisvesting efficiënt in. Zo krijgen uitzenders lagere kosten en arbeidsmigranten betere woonomstandigheden. Ook stimuleert Flexhuisje de samenwerking tussen verschillende uitzendorganisaties, zodat ze samen de uitdagingen rondom huisvesting kunnen aanpakken.

Natuurlijk heeft al deze moeite geen zin als er geen woonaanbod is op Flexhuisje. “Wij willen op een laagdrempelige manier met andere uitzendbureaus samenwerken om de woonproblemen het hoofd te bieden, zonder winstbejag. Heb je dus interesse in of juist vragen over Flexhuisje? Bezoek dan onze website www.flexhuisje.nl”, sluit Anne af.

Dit blog is een samenvatting van de podcastaflevering over huisvesting van uitzendkrachten. Anne besprak natuurlijk nog veel meer met Dréann en Egbert in de podcast Grensverleggend in Flex. Ben je benieuwd? Luister dan naar deze en andere afleveringen van Grensverleggend in Flex en ontdek hoe experts zoals Anne van den Brand de branche vormgeven.