Skip to main content

Je kent vast de bekende voordelen van je applicaties in de cloud draaien: je kunt ze overal bereiken, ze zijn altijd up-to-date en je raakt data nooit meer kwijt. Maar wat is nou het grotere plaatje? In dit blog neemt Wesley Lam, operationeel directeur bij Plan4Flex, je mee in hoe de cloud past in een goeddoordachte IT-strategie.

De cloud is overal in ons dagelijks leven. We luisteren muziek via Spotify, lezen boeken op Kindle Paperwhite en bewaren onze foto’s op Google Photos. Apps in de cloud maken ons leven een stuk makkelijker. Je hebt immers overal en altijd toegang tot jouw applicaties en bestanden. Dat gemak wil je ook in je zakelijk leven.

Waarom een cloudapplicatie?

Iedere systeembeheerder of IT-verantwoordelijke bij een organisatie zal beamen dat het zelf beheren van applicaties gepaard gaat met uitdagingen. Een server start niet meer op. Een systeem crasht. Je moet een back-up terugzetten. Strenge beveiliging voorkomt dat je eenvoudig kunt inloggen. Of toegenomen gebruik vraagt om extra licenties en servercapaciteit. Over dat soort uitdagingen moet je vaak overhaast intensieve meetings voeren die veel tijd kosten en waarbij belangrijke informatie nog ontbreekt.

Het draaien van je applicaties in de cloud neemt een groot deel van die uitdagingen weg, doordat je het beheer uitbesteedt. Toch twijfelen sommige organisaties daar nog over en houden het liefst vast aan de ‘zekerheid’ van hun on-premise systemen. Maar is dat terecht? En is het verstandig?

Ben je bewust van je IT-strategie

In mijn gesprekken over overstappen naar cloudapplicaties, vraag ik mensen altijd eerst om zich bewust te worden van hun huidige strategie, status en tijdsinvestering met betrekking tot IT. Dat doe ik aan de hand van vijf vragen:

  1. Hoeveel tijd ben je jaarlijks kwijt aan IT-gerelateerde zaken?
  2. Zijn je licenties altijd up-to-date?
  3. Hoe veilig is je netwerkomgeving en wanneer is deze voor het laatst gecontroleerd?
  4. Heb je een back-upplan en zo ja, hoe snel kun je deze uitvoeren?
  5. Stel je wil opschalen, hoe snel kan dat?

Die vragen stel ik niet voor niets. Want alle tijd die je kwijt bent aan het onderhouden en oplossen van IT-gerelateerde problemen, gaat ten koste van tijd die je aan strategische groei van je business kunt besteden. De vragen helpen je reflecteren op je huidige on-premise situatie en focussen op wat belangrijk is. Want wil je al die zaken eigenlijk wel in eigen hand houden?

Minder zorgen, meer tijd voor de business

Het uit handen nemen van beheer en het vrijspelen van tijd om je op de kern van je business te kunnen concentreren, vind ik de grootste voordelen van de cloud. Daarnaast ben je flexibeler omdat je eenvoudiger kunt schalen in je abonnement. Bovendien is een keuze voor de cloud een kwestie van toekomstgericht denken; het opent de deuren voor allerlei functies die on-premise lastig te realiseren zijn, zoals nieuw op te zetten API’s, services en modules.

Een ander groot voordeel is dat je applicaties in de cloud veiliger zijn doordat een gespecialiseerde hostingpartij je applicaties en omgeving permanent beheert waardoor ze altijd up-to-date zijn. Voor onze cloudapp Plan4Flex 365 hebben we daarom heel bewust de beste cloudomgeving uitgekozen door de veiligheidsmaatregelen, het updatebeleid en beloofde hersteltijden uitvoerig te analyseren.

Zet je IT-afdeling weer in zijn kracht

Maar betekent naar de cloud gaan dan dat je helemaal geen IT-afdeling meer in huis hoeft te hebben? Nee. Er spelen natuurlijk veel meer IT-gerelateerde zaken in je bedrijf dan alleen technisch en applicatiebeheer. Ik zie het gebruik van cloudapplicaties juist als een manier om je IT-afdeling in zijn kracht te zetten. In plaats van ad hoc brandjes blussen, krijgen ze tijd om vooruit te kijken, strategischer te opereren en in te spelen op nieuwe kansen die zich voordoen. En is dat niet waar het in de business om draait?

Ben je benieuwd of de cloud in jouw IT-strategie past? Lees meer over de voordelen van Plan4Flex 365 of neem contact op met Kevin of Dréann.

De voordelen van cloud

Werken in de cloud levert je organisatie een hoop op. Van meer veiligheid tot werken vanaf elke locatie. En van updates tot makkelijker samenwerken.

Welke voordelen ga jij benutten?