Skip to main content

Het is de tijd van het jaar dat asperges geoogst moeten worden. Veel Nederlandse bedrijven zetten daar afgelopen jaren Oost-Europese arbeidsmigranten voor in. Maar in dit voorjaar is alles anders. Door de uitbraak van het Corona-virus zijn veel Oost-Europeanen vertrokken naar hun eigen land. En andersom geldt dat Oost-Europeanen die naar Nederland zouden willen komen, dat vanwege de gesloten grenzen niet of nauwelijks kunnen.

Arbeidsmigranten zijn onmisbaar

Als er ooit een moment was waarop duidelijk werd dat arbeidsmigranten onmisbaar zijn voor onder meer de Nederlandse land- en tuinbouw, dan is het nu. Aspergekwekers luidden afgelopen week de noodklok, omdat er een tekort aan aspergestekers dreigt. Een flink deel van de asperges kan daardoor waarschijnlijk niet geoogst worden. Een strop van jewelste. Veel Polen zijn inmiddels uit Nederland vertrokken, omdat ze bang zijn hier besmet te raken. De maatregelen in Polen zelf gaan verder dan in Nederland.

In- en uitleen

LTO Nederland is in samenwerking met andere partijen de Taskforce Arbeid gestart, met onder meer een online vraag- en aanbodbank. Zo kunnen collega-ondernemers helpen met de in- en uitleen van arbeidskrachten. Sierteeltbedrijven hebben nu bijvoorbeeld mensen over, aangezien die markt vrijwel is stilgevallen. Zo kan personeel uit de bloembollensector, arbeidsmigrant of niet, aan de slag bij aspergekwekers. Een mooi initiatief.

De coronacrisis verandert de vraag naar arbeidsmigranten. Uiteraard staan we je graag bij in deze bizarre tijden. Vragen? Stel ze gerust!