Organisaties in de flexbranche voeren continu een evenwichtsoefening uit. Aan de ene kant van de wip bevindt zich het einddoel van de organisatie. Aan de andere kant moet je voldoen aan de nieuwste wetgeving. Sander Guijt van Flexible Human Services (FHS) is een meester op de evenwichtsbalk. Tijdens de podcast ‘Grensverleggend in Flex’ vertelde hij hoe FHS dit aanpakt.
Uitzendbureau FHS richt zich hoofdzakelijk op internationale medewerkers uit de Europese Economische Ruimte (EER). Medewerkers van FHS worden uitgezonden naar diverse bedrijven en sectoren in een groot deel van Nederland, waaronder logistiek, productie, techniek, voedingsindustrie en de agrarische sector. Inmiddels telt de organisatie ruim 2000 mensen. Vanaf de start in 2002 stelt FHS de zorg voor het welzijn van mensen voorop. Het bedrijf zorgt voor goede huisvesting, begeleiding, opleiding, verzekering en vervoer van medewerkers.
Groei brengt uitdagingen met zich mee
Grote bedrijven, zoals FHS, hebben vanaf 2025 [uitgesteld, zie uitleg SER, red.] te maken met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en moeten hierdoor rapporteren over duurzaamheid en sociale impact. “Sinds twee jaar zijn we officieel een grote onderneming”, vertelt Sander. “De groei die je als organisatie doormaakt, is geweldig. Wel brengt die ook uitdagingen met zich mee. We hebben veel administratieve verplichtingen erbij gekregen. De normen voor Environmental, Social en Governance (ESG) en de CSRD zijn voortaan verplicht voor ons en we moeten dus bijvoorbeeld diversiteitsverslagen aanleveren en over de CO₂-uitstoot rapporteren.”
“Europa heeft de CSRD extreem gedetailleerd uitgewerkt. Je moet een analyse doen met al je stakeholders: klanten, leveranciers, medewerkers en relaties. Wat vinden zij belangrijk voor jouw organisatie? Daaruit volgen onderwerpen waarover je verslag moet doen.” Voor FHS betekent dit dat ze niet alleen hun eigen bedrijfsvoering in kaart moeten brengen, maar ook informatie moeten verzamelen van klanten en leveranciers. Daar willen ze grip op houden.
Hoe je grip houdt op de CSRD
“Bij FHS kiezen we voor een proactieve aanpak. In plaats van te wachten tot de regelgeving dwingend wordt, bereiden we ons al voor op de rapportageplicht”, zegt Sander. “We hebben in ieder geval één persoon binnen de organisatie die zich richt op dit onderwerp. Ook bespreken we de impact binnen het management en hoe we hiermee om willen gaan. De CSRD is te complex om er pas op het laatste moment naar te kijken.”
FHS bundelt hiervoor ook de krachten met vijf andere uitzendbureaus. Samen wisselen ze kennis en ervaringen uit, wat helpt om gezamenlijk oplossingen te vinden en efficiënter te werken. “We delen contracten, laten vertalingen gezamenlijk uitvoeren en toetsen beleid met elkaar. Zo hoeven we niet vijf keer het wiel uit te vinden”, licht Sander toe.
Sander weet dus dat FHS niet uniek is in hun aanpak: “Ik heb veel vertrouwen in de Nederlandse ondernemers. Ik denk dat veel ondernemers uit eigen wil duurzaam ondernemen en proberen te verbeteren. Vanwege de sturing vanuit Europa voelt dat soms enigszins opgedrongen, maar ik denk dat Nederlandse ondernemers al veel doen. Daar mogen we veel trotser op zijn en dit ook naar buiten uiten.”
De balans tussen digitalisering en menselijk contact
Ondanks alle wetgeving en administratie die op FHS afkomt, blijven ze zich focussen op hun mensen. Zorgvuldige omgang met medewerkers is niet een streven, maar de norm. Sander zegt hierover: “Wij willen de uitzendkracht echt leren kennen. Binnen een jaar moeten wij weten of iemand een vast contract kan krijgen. Als dat niet zo is, gaat er iets mis in ons bedrijf.”
Automatisering kan volgens Sander bijdragen aan ruimte voor dit persoonlijk contact. “Wij willen automatiseren om mensen repeterend werk uit handen te nemen, zodat ze meer tijd hebben voor contact met elkaar, uitzendkrachten en klanten. We zoeken dus naar een goede combinatie tussen automatisering en menselijk contact. Op die manier houden we oog voor de verschillende emoties, vragen en drijfveren van mensen en zorgen we dat onze mensen zich op hun plek voelen.”
Dit blog is een samenvatting van de podcastaflevering over ‘Grip op wetgeving en goed werkgeverschap’. Sander besprak natuurlijk nog veel meer met Dréann en Egbert in de podcast Grensverleggend in Flex. Ben je benieuwd? Luister dan naar deze en andere afleveringen van Grensverleggend in Flex en ontdek hoe experts als Sander de branche vormgeven.