Skip to main content

De vraag naar arbeidsmigranten neemt nog steeds toe, maar huisvesting blijft een groot probleem. De behoefte aan extra woonruimte is groot, maar de meeste gemeenten willen zich er liever niet aan branden. Zal de verkiezingsuitslag hierin verandering brengen? We legden de vraag voor aan een aantal professionals die dagelijks met de problematiek te maken hebben.

Volle vakantieparken in Zeeland

Als eerste spraken we met de eigenaar van een detacheringsbedrijf uit Zeeland. Om zijn verstandhouding met de gemeente niet op scherp te zetten, blijft hij liever anoniem. Zijn boodschap is echter duidelijk: “In deze streek is een enorme vraag naar arbeidsmigranten. Als alles op orde was, dan zou ik veel meer bedrijven kunnen helpen. De huisvesting is echt een knelpunt.

Tot nog toe konden we veel werknemers nog onderbrengen in een aantal leegstaande vakantieparken. Die zitten inmiddels echter vol en het wordt steeds lastiger om betaalbare huurwoningen te vinden.

Het liefst zouden we eigen panden bouwen. We zijn al jaren bezig met het verkrijgen van de nodige vergunningen, maar de gemeente werkt niet mee. Uiteindelijk kregen we een terrein toegewezen ergens achterin een natuurgebied. Dat gaat natuurlijk niet werken. We willen onze mensen niet op een achteraf plek verstoppen. Ze moeten ook gewoon hun boodschappen kunnen doen of de bus kunnen nemen”.

Hoezo al die weerstand? In Pijnacker lukt het wel!

Ook Peter van Koppen van uitzendbureau Van Koppen & van Eijk ziet het somber in: “We zijn actief in heel veel gemeenten en eigenlijk overal zie je dat de politiek de vingers niet wil branden aan goede huisvesting voor arbeidsmigranten. Ze zijn bang voor weerstand van buurtbewoners. Onterecht, als je het mij vraagt.

In mijn woonplaats Pijnacker huren we 25 huizen waarin 6-8 mensen wonen. Dat is best veel voor een kleine huurwoning, maar het heeft nog nooit tot problemen met de buurt geleid. Dat komt omdat we regelmatig langsgaan om te controleren of alles in orde is zodat we meteen kunnen ingrijpen als het misgaat. Ook hebben we wat extra afvalcontainers geplaatst. Dat soort kleine maatregelen kan al heel wat overlast en ellende voorkomen”.

Alles draait om de juiste schaalgrootte

René van der Kruijff is Manager Facilitair bij FASTgoed b.v. Ook hij ziet de ontwikkelingen met lede ogen aan: “We huisvesten nu zo’n 2000 arbeidsmigranten, maar ik merk dat het klimaat steeds harder wordt. De arbeidsmigrant staat er niet goed op. Dat is jammer, want veel bedrijven zitten te springen om extra arbeidskrachten. Bovendien heb ik alleen maar goede ervaringen met Oost-Europeanen. Het zijn harde werkers die van aanpoten houden. Als je ze op een goede plek huisvest, is de middenstand er blij mee.

Natuurlijk draait het allemaal om de juiste schaalgrootte. De politiek is daarin vaak niet realistisch. Als ze al iets doen, dan gaan ze plannen maken voor grootschalige centra in kleine dorpen. Als je het mij vraagt, is dat vragen om moeilijkheden. Kleinschalige huisvesting werkt veel beter. In Katwijk hebben we een leuk, modern pand met 64 units. De huurders hebben er voldoende privacy, maar delen ook een aantal faciliteiten. Al vanaf de opening, is het een groot succes. De sfeer in het pand is altijd goed en ook de verhouding met de buurt is prima”.

Hoe moet het nu verder?

De experts die we gesproken hebben, lijken het helemaal eens over de manier om de huisvestingsproblematiek voor arbeidsmigranten op te lossen: het creëren van kleinschalige oplossingen in overleg met de buurt.

Toch lijkt een echte oplossing er voorlopig niet in te zitten. Ook daar is iedereen het over eens. Wat de verkiezingsuitslag ook is, de meeste gemeenten houden arbeidsmigranten liever buiten de deur.